martes, 29 de octubre de 2013

DIARI DE PRÀCTIQUES

FASE 2
JA ESTIC IMMERSA EN LA SEGONA FASE DEL PROGRAMA, PER TANT ARA ÉS EL MOMENT DE FER UN PAS MÉS EN L’APROPAMENT DE LA REALITAT DE CADA INFANT.
Els objectius de la següent fase són els següents:
  1. Analitzar el material de reforç escolar del centre.
  2. Iniciar el treball conjunt amb els educadors responsables del reforç escolar.
  3. Conèixer l’estil d’aprenentatge dels infants.
  4. Observar les conductes en les sessions de reforç escolar.
 
 
És molt important començar el treball amb les educadores, necessito saber dubtes, inquietuds i necessitats que es presenten de cada infant. Per tant programem una reunió, a més a més de les trobades informals. El fonament però, de la meva intervenció són els infants, així que iniciant aquesta segona fase començo a observar les sessions de reforç escolar i per altra banda a fer deures amb ells. A partir d’aquí caldrà elaborar una resposta educativa.

 
 


 
 

DIARI DE PRÀCTIQUES

FINALITZANT LA PRIMERA FASE...

Tal com he explicat anteriorment la meva funció durant la primera fase ha estat d’esponja, he recopilat totes les dades dels infants, fet que m’ha permès conèixer la situació psicoeducativa de cada nen/a. I el que és més important he tingut accés els tests pedagògics que passen els infant un cop són ingressats. A continuació presento un llistat dels tests que s’empren amb els nens i nenes de primària:

Bateria d’Aptituds Diferencials i Generals E1, E2, E3

Bateria TEA Inicial

Evaluació Factorial de las Aptitudes Intelectuales
 
Aquests tests psicopedagògics els passa la pedagoga i són de gran utilitat perquè aporten informació rellevant sobre el desenvolupament de cada infant. I és el tret de partida per a la futura intervenció. En el meu cas, vaig participar durant el primer pràcticum a una sessió on es passava un test a un infant de 5 anys, però en aquesta segona etapa la meva tasca ha estat avaluar els resultats de cada infant per conèixer les seves habilitats i dificultats.

miércoles, 23 de octubre de 2013

REFORÇ ESCOLAR I CONSTRUCTIVISME

De dilluns a divendres els nens i nenes de primària quan arriben al centre berenen i fan deures fins l’hora de sopar. Aquesta estona serveix també per repassar temes i per reforçar possibles dificultats d’aprenentatge. Per tant és una eina clau en la meva intervenció, cal fer un apropament i observar les conductes i els estils d’aprenentatge de cada infant.
 
Al llarg de la primera sessió em trobo al davant els deures de medi; estudien el sistema endocrí i els músculs/esquelet. Hi participo amb dos nens de 9 anys. Els dos presenten grans diferències entre sí. Cada un té un estil d’aprenentatge diferent, fet que ara no comentaré per no allargar-me, on vull arribar és a la importància de presentar aprenentatges significatius, és molt important que l’infant pugui interpretar els nous coneixements a partir dels coneixements adquirits. Aquesta premissa bàsica del constructivisme és la clau per millorar certes dificultats de l’infant. Facilitar i guiar l’aprenentatge partint de l’ interès de l’infant és primordial per generar aprenentatge i de retruc atenció i motivació.  

miércoles, 16 de octubre de 2013

DIARI DE PRÀCTIQUES

FASE 1
 
EN AQUESTA PRIMERA FASE ES TRACTA D'ANALITZAR DETALLADAMENT LES NECESSITATS DEL CENTRE I ESPECÍFICAMENT DELS INFANTS RESPECTE A LES DIFICULTATS D'APRENENTATGE. HE DE CONÈIXER EL PROCÉS DE DETECCIÓ DE NECESSITATS PSICOEDUCATIVES QUE SEGUEIX L'EQUIP TÈCNIC QUAN ENTRA UN INFANT AL CENTRE D'ACOLLIDA I CATEGORITZAR LES NECESSITATS PER A ESTABLIR LA BASE DE LA INTERVENCIÓ.
Pilarin
Primera etapa... a l’inici del pràcticum fem una reunió amb la tutora per definir la meva trajectòria. La tutora exposa el protocol que segueix un infant a la seva entrada; quan ingressa un nen/a ha de passar uns tests pedagògics per conèixer les seves aptituds acadèmiques, a partir d’aquí s’inscriu a l’escola, se li assigna un tutor i s’inicia un període per fer el seguiment psicoeducatiu de cada infant.
Segona etapa... em centro en el tema que ens ocupa i faig una extracció de les necessitats educatives de tots els infants de 6 a 12 del centre d’acollida, a partir dels resultats acadèmics, dels resultats dels tests i dels informes dels EAPs. La intenció és complementar tota la informació extreta dels informes amb les opinions dels educadors, aquesta és doncs una de les funcions principals de la següent fase del Pla de Treball.

martes, 15 de octubre de 2013

PROGRAMA EDUCATIU PER A TREBALLAR LES DIFICULTATS D’APRENENTATGE

 
En infants de 6 a 12 anys del Centre d’Acollida
 
Fruit de les necessitats del centre aquest semestre dedicaré les meves pràctiques per a introduir un programa educatiu que abordi les dificultats d’aprenentatge. Tot i la inestable temporalitat dels infants és una necessitat prioritària que cal abordar, ja que les característiques socials, personals i afectives d’aquests infants són vulnerables i moltes vegades són les causes de les seves dificultats.
 
El programa pretén ser un recurs per als educadors per a donar suport als infants amb aquestes característiques. I s’elaborarà des de l’equip tècnic juntament amb la tutora i amb els educadors destinataris del programa.
 
Els objectius del programa són els següents:

Objectiu general:

  • Facilitar als educadors recursos materials per a l’atenció als infants amb dificultats d’aprenentatge.
Objectius específics:

  1. Impulsar noves estratègies d'ensenyament-aprenentatge en l'àmbit del centre.

  2. Contribuir al desenvolupament de les competències de l'alumnat, especialmente a aquelles que contribueixen de manera més notòria a les matèries instrumentals.

  3. Coordinar les actuacions amb els diferents agents implicats en les dificultats d'aprenentatge dels infants: tutors del centre, pedagoga, psicòloga.

Seleme Seleme

 

Quan em va arribar a les oïdes el nom d'aquest documental vaig mostrar-hi atenció, quan de seguida vaig conèixer el tema que tractava em va semblar una idea brillant plasmar la sotilesa de l'amor entre tres germans separats per causes injustes.
 
Només us en faré cinc cèntims... i és que en Miquel va arribar a Catalunya provinent d'Etiòpia amb dos anyets i mig, quan va aprendre a parlar les seves paraules van canviar el seu futur.
 

Si cliqueu al link de la dreta, us conduirà a la noticia publicada al diari El País on s'explica el relat del documental.

viernes, 4 de octubre de 2013

PRÀCTICUM II AL CENTRE D'ACOLLIDA

Segona etapa i última dels meus estudis de psicopedagogia
 
...pregunto per la situació dels nens i nenes i sobretot demano per les sortides que s'han produït durant aquests mesos, em responen que des del mes d'abril s'ha produït una sortida preadoptiva, una acollida amb familia extensa, dos retorns amb familia biológica, un CRAE, una acollida amb família aliena, un retorn al país d'orígen... quan em donen aquestes respostes sento certa satisfacció, ja que tot infant té dret a viure en un entorn càlid, afectuós i familiar. I sobretot mereixen l'oportunitat de viure dignament i ser estimats...
 
Comencem a treballar
 
Aquesta vegada cal fer un pas endavant i passar de l'observació a l'acció. El semestre anterior va ser la base del treball que a partir d'ara es vol abordar. De la reunió amb la tutora s'extreu la conclusió que és urgent abordar les dificultats d'aprenentatge dels infants del CA. Per tant, decideixo elaborar un programa educatiu per abordar aquesta necessitat.