sábado, 23 de noviembre de 2013

LA PRESSIÓ DELS DEURES




Quan analitzo els informes escolars dels nens i nenes del centre, me’n adono que la majoria tenen descrites unes dificultats molt similars; es tracta de frases com poca destresa, gran dispersió, dificultats en l’expressió escrita, dificultats en la comprensió lectora, dificultats en la resolució de problemes, lectura amb poca fluïdesa,.. em preocupa que tots els nens que cursen educació primària del CA presentin dificultats i sobretot que tinguin un baix rendiment acadèmic. Quan parlo amb les educadores em corroboren la informació dels informes i a més, m’informen de les dificultats de comportament que presenten els nens a l’estona de fer els deures. 

Després de la primera sessió, encara estic més preocupada. He estat una hora i mitja amb dos nens de 9 anys. I he pogut observar que tenen aptituds acadèmiques i capacitat per aprendre però en canvi presenten les dificultats presentades anteriorment. Segueixo participant a les sessions de deures, i arribo a la conclusió que les dificultats que presenten responen a la situació personal de cada infant juntament amb les exigències desmesurades de les escoles amb aquests infants. 

Són nens i nenes que degut a la situació de risc viscuda, ara mateix passen un període de temps en un centre d’acollida temporal mentre es decideixi el seu futur. Per tant la prioritat per aquests nens és acceptar, o millor dit tolerar les exigències que li genera l’entorn (situació de risc, separació dels pares, adaptació a un nou entorn, trencament dels vincles...). Els infants que atenem, presenten estrés i gran frustració davant dels deures, d’una banda penso que és important pactar unes estones de reforç escolar al llarg de la setmana, però d’altra banda considero que el volum d’exigència acadèmica és desmesurada, la quantitat de deures que porten a casa posa més pals a les rodes en aquests nens i nenes que estant intentant superar una situació traumàtica. Aquests infants necessiten comprensió i suport emocional per a superar la seva situació personal, per a la llarga millorar les dificultats d’aprenentatge. 

Abordar-les sense tenir en compte la situació de cada infant pot dificultar molt el progrés d’aquests nens i nenes.

1 comentario:

Laia Teruel dijo...

Hola Georgina, en llegir aquesta entrada, i també les altres, em recordes molt en quan vaig treballar en un orfenat a Bolivia, allà era l'educadora de tots els interns, sobretot de les noies més grans; i tal i com molt bé dius, els nois que han passat per situacions molt difícils tenen molts problemes associats, a més que costa molt que acceptin ajuda o bé que acceptin l'estima d'algu, per experiència, creuen que tothom els vol fer mal o aprofitar-se'n i això ho fa dificultós; si és el teu cas, et puc recomanar que siguis pacient, i amb la constància ells van accepten l'ajuda! Molts ànims!!!!!